Welcome to my blog.

After a few random posts I've decided to dedicate this blog to my life long project of Japanese food
and culture (and my life in general, especially my travels).

Since my first taste of sushi back in 1997 I've been interested in, and frequently been making
Japanese food.
My interest in the country and culture started long before and continues to evolve.
I was lucky to finally visit Japan in October 2008, again in November 2019 and hope to be back soon.
In July 2012 I visited Japantown in San Fransisco, the next best thing!
I was lucky to be back in 2015, 2016, 2017 and 2019 thanks to the fact that we now have family living in California.
Both small and big adventures will from now on, as time permits, be shared with you.

I will post other recipes and pictures too, mainly cooking projects, plants and art projects
(including my new love - making kumihimo braided objects).

I hope you'll find it interesting, and feel free to leave a comment or ask questions!

I write mainly in English, but there will be some Norwegian too, especially posts about things
that mainly have Norwegian interest. Tutorials are bi-lingual.

Monday 19 December 2011

Look what is soon coming my way:

Oh, today I feel so happy... I just ordered a tofu mold made of hinoki wood.
You can see the beauty here:
Tofu kit at "toiros kitchen"

I´ve looked around for some time now, and this is the nicest one I´ve found.
It´s made in Japan too!

I also got some new furoshiki´s coming from England, can´t wait to see them.

I´ll be posting pictures of my new Japanese goodies as soon as they arrive.
The tofu mold will be taken back to Europe by my in-laws, so I won´t get it just yet.
But I can wait..... and be prepared to get overloaded with tofu recipes!


4 comments:

Anonymous said...

Et spennende prosjekt!
(Jeg har aldri smakt sush. Det må være et prosjekt i nyåret.


Takk for at du deltok i julelotteriet på bloggen min!

Ønsker deg og dine en god juletid!

Linuz said...

Tusen takk for hyggelig kommentar.
Boksen jeg har bestilt er faktisk til å lage hjemmelaget tofu i. Det er helt fantastisk og kan ikke sammenlignes med den plastikkaktige de har i butikken...

Sushi er lett å like. Er du redd rå fisk kan du prøve omelett, agurk, kokt scampi eller stekt kylling! Alt går... sushi betyr "ris med eddik", selv om de fleste tenker rå fisk...

God jul!

Sømrommet Laila U said...

Ah...tofu...er det ikke det slike vanskelige folk som meg kan spise, mon tro..? Gluten og laktosefritt..? (Eller husker jeg helt på skeiva nå?) I alle fall noe jeg har lyst å finne ut mye mer om - har mer enn en gang stått der i butikken og holdt et fast grep om tofuen, men feiget ut og satt den tilbake fordi jeg ikke aner for mye om hvordan bruke, hehe... Gleder meg til å se hva du skal trylle frem her!!! Og PS! ELSKER armbåndet og øreringene dine! Brukes myyye :o)

Linuz said...

Laila: Så hyggelig at smykkene er i bruk; det gleder mitt hjerte!

Tofu er laget av soyabønner, vann og en koagulant, som enten er nigari (salt fra sjøen) eller eddik. Gultenfritt, laktosefritt og lavkarbo!
Se her på bloggen min for oppskrift på hjemmelaget tofu. Du kan starte helt fra tørre soyabønner (helsekost) eller kjøpe soyamelk naturell. Tofu er godt! Hjemmelaget er best....